help
Klimas: Znajdź cztery liczby z których pierwsze trzy tworzą ciąg geometryczny,a ostatnie trzy
arytmetyczny,
wiedząc ze suma liczb skrajnych wynosi 14,a srodkowych 12
7 sty 21:47
Eta:
Pomagam
7 sty 22:05
Eta:
a,b,c,d −−− szukane liczby
należy rozwiazać układ równań z czterema niewiadomymi
a,b,c −− tworzą . ciąg geom => b2 = a*c
b, c, d −− tworzą ciąg arytm => 2c = b+d
z tresci zad. a+d = 14 => d = 14 −a
" " i b+c = 12 => b= 12 −c
−−−−−−−−−−−−−
a +c + d + b= 26 => a +c +2c = 26 => a = 26 −3c
to
d = 14 − (26 −3c) => d= 3c −12
to: b2 = a*c
więc ( 12−c)2 = (26 −3c)*c => 144 −24c +c2 = −3c2 +26c
to 4c2 −50c +144=0 /: 2
2c2 −25c +72 =0 ...... rozwiąż to równanie wyznacz c1 i c2
a nastepnie a1 −a2 i b1 i b2 i d1 i d2
podpowiem ,ze odp jest
2,4,8,12 lub 12,5 ; 7,5 ; 4,5 ; 1,5
sprawdzenie :
2+12= 14 ..ok 12,5 + 1,5 = 14...ok
4+8= 12... ok 7,5 +4,5 = 12... ok
2,4,8, ... q= 2..ok 12,5 ; 7,5 ; 4,5 ; ... q= 35....ok
4,8,12, .... r= 4 . ok 7,5; 4,5; 1,5 .... r= − 3 ....ok
7 sty 22:21
Eta:
A teraz idę na herbatkę

......
7 sty 22:23