Groszeeek:)): Hejka

pomożcie z zadankiem

* Jakim wzorem moze byc okreslona funkjca przedstawiona za pomoca tabelki

x | 0 |1 | 2 |3 | 4
-------------------------- <0:6; 1:5; 2:4; 3:3; 4:2 >
y | 6 |5 | 4 | 3| 2
4 lis 19:44
takitam: widać że to funkcja liniowa

zapewne y=-1/3x+14/3
4 lis 19:51
życzliwa:
można ten wzór otrzymać obliczając równanie prostej przechodzącej przez dwa
punkty(dowolne z tych pięciu), ponieważ zauważmy że leżą one na jednej prostej w
układzie współrzędnych
czyli y=-x+6
4 lis 19:55
Groszeeek:)): wielkie dzięki

a może to: wymień miejsca zerowe funkcji: każdej liczbie naturalnej od 1
do 20 przyporządkowujemy liczbę parzystych dzielnikow tej liczby
4 lis 20:05
.:! Pro Mati !:.: Zal pomuz mi
4 lis 20:05
marysia:
piszesz wzór funkcji liniowej
y = ax +b
dla x=1 y=5 więc a+b = 5
dla x=2 y=4 2a +b =4
rozwiązując ten układ na a i b
otrzymasz
a = -1 b= 6
więc wzór funkcji jest y = -x + 6
4 lis 20:10
Groszeeek:)): DZIĘKI
4 lis 20:14
PAti: Hee
4 lis 21:44
takitam: kurwa jakie ja błędy robię. padam
4 lis 22:39
4 lis 22:55
takitam: po pierwsze narzekam na siebie a nie na kogoś, po drugie to przepraszam za przekleństwo,
po trzecie to tych wszystkich postów z mojej strony nie powinno tu być(łącznie z tym),
po czwarte nie mam nawet najmniejszego zamiaru się wstydzić
5 lis 17:01
5 lis 17:09