Pilne
Marek: Pan Kowalski założył w banku lokatę w wysokości 10 000 zł na procent składany. Po dwóch latach
bank wypłacił mu 12 155,06 zł. Jakie było oprocentowanie tej lokaty w skali roku,jeśli bank
kapitalizował odsetki co 6 miesięcy? Pomiń podatek od dochodów kapitałowych.
24 wrz 19:48
Saizou :
| | p | |
10 000*(1+ |
| )4=12 115,6 ⇒p=... |
| | 200 | |
24 wrz 19:59
Saizou : tam popraw na 12 115,06
24 wrz 19:59
Marek: a co zrobic z ta potegą
24 wrz 20:02
Saizou :
spierwiastkować
24 wrz 20:06
Kacper:
Ja bym chciał tyle zarabiać na oszczędnościach !
24 wrz 20:07
Saizou : i to w dwa lata
24 wrz 20:08
Marek: spierwiastkowałem i mi wyszlo 1+p/200=1,054 i co dalej
24 wrz 20:14
Saizou :
i obliczyć p
24 wrz 20:16
Marek: ale wlasnie nw jak teraz
24 wrz 20:16
Saizou :
1 na lewo i pomnóż przez 200
24 wrz 20:18
Saizou : * na prawo
24 wrz 20:18
Marek: cos mi nie chce wyjsć
24 wrz 20:34
Marek: wyszlo mi 43,3 to chyba troche za duzo
24 wrz 20:45
Marek: dobra juz wiem
24 wrz 20:50