Ile pierwiastków ma równanie
adrian: √x+5+√x+3=√2x+7
24 wrz 18:42
bezendu:
Wyznacz dziedzinę, podnieś do kwadratu to się dowiesz.
24 wrz 18:45
sn: D: x+5>0 i x+3>0 i 2x+7>0 i obliczasz
√x+5+√x+3=√2x+7 / podnosisz do kwadrtu
x+5+x+3=2x+7
2x+7=2x+7
nieskończenie wiele rozwiązań
24 wrz 18:47
Janek191:
@ sn :
Nie umiesz podnosić do kwadratu

!
24 wrz 18:53
sn: Fakt. Pomyliłam się
x+5+x+3 +2√x+5√x+3
24 wrz 18:55
jc: Równanie nie ma rozwiązania.
√x+3+√x+5 ≥ √(x+3) + (x+5) > √2x+7
(podnieś do kwadratu i policz pierwiastek)
24 wrz 20:02