Równania wykładnicze
sn: Rozwiąż równanie:
| | 10x | |
52x−2+ |
| =5x+3+125*2x |
| | 25 | |
Doprowadzam to równianie do postaci:
| | 5x*2x | |
52x−2+ |
| =5x*53+53*2x |
| | 52 | |
5
2x−2+5
x−2*2
x=5
3*(5
x*2
x) /:5
3
5
2x−5+5
x−5*2
x=5
x*2
x
I dalej to już jest bezradna
24 wrz 18:06
===:
sprawdź raz jeszcze swoje działania
24 wrz 19:02
===:
52x−2+5x−2*2x=53*(5x+2x)
24 wrz 19:08
===:
5
x−2(5
x+2
x)=5
3(5
x+2
x) i dalej już widać światełko w tunelu
24 wrz 19:15
sn: Dziękuję
25 wrz 12:16
===:
25 wrz 12:28