Funkcje
Belle: Wyznacz maksymalną wartośc funkcji f(x)=3x/(x2+4)
Proszę o wytłumaczenie jak się z takimi funkcjami obchodzić
24 wrz 17:32
Janek191:

Umiesz wyznaczać ekstrema funkcji ?
24 wrz 18:58
Leszek&Lech: Oblicz pochodna funkcji. D=R
f '(x)= (3*(x2+4)−3x*2x)/(x2+4)2
f '(x)=0 , 12−6x2=0 . , x=− √2 lub x =√2
itd, powodzenia
24 wrz 19:09
Janek191:
| | 3*(x2 + 4) − 3x*2x | | 12 − 3 x2 | |
f '(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ x = − 2 lub |
| | ( x2 + 4)2 | | ( x2 + 4)2 | |
x = 2
| | 6 | | 3 | |
W punkcie x = 2 funkcja ma maksimum równe f(2) = |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
24 wrz 19:37