zadanie tekstowe
artur: W klasie jest 20 uczniów. Uczniowie siedzą w ławkach parami w ten sposób, że dokładnie jedna
trzecia chłopców siedzi z dziewczętami, a dokładnie połowa dziewcząt siedzi z chłopcami. Ilu
chłopców jest w tej klasie?
24 wrz 17:10
marek: Liczba chłopców jest podzielna przez 3, liczba dziewczynek jest podzielna przez 2.
3x+2y=20
18+2 −> 6 chłopców nie będzie siedziało z dziewczętami, bo mamy tylko 2 dziewczynki. Odpada.
12+8 −> 4 chłopców siedzi z 4 dziewczynkami, oba założenia są spełnione. Odp: 12 chłopców.
6+14 −> 7 dziewczynek nie będzie siedziało z 7 chłopcami, bo mamy tylko 6 chłopców.
Na pewno da się też inaczej rozwiązać.
24 wrz 20:22
g: Układ równań:
d + c = 20
1/2 d = 1/3 c
24 wrz 20:41