Znajdz liczbe
Ok: Znajdź liczbę trzy cyfrowa której iloraz i reszta otrzymane w wyniku dzielenia przez 41 jest
równe.
24 wrz 14:08
===:
126, 168, 210, ..., 989
24 wrz 14:22
Jerzy:
Szukana liczba: x = 3*k + k = 42k ... i podstawiaj za k liczby całkowite dodatnie
24 wrz 14:31
Ok: Jak ci to wyszło?
24 wrz 14:31
Jerzy:
k − reszta z dzielenia
24 wrz 14:32
===:
oczywiście ostatnia z możliwych to 966 a nie 989
24 wrz 14:48
Ok: Ale jak to obliczyles?
24 wrz 17:00
Janek191:
x = 41 k + k = 42 k
Dla k = 3 jest x = 42*3 = 126
Dla k = 4 jest x = 168
Dla k = 5 jest x = 210
itd.
Dla k = 23 jest x = 966 spr. 966 = 23*41 + 23
24 wrz 19:42
Ok: Dziękuję
25 wrz 15:41