pole kwadratu
Zuzanna: Mam problem z doliczeniem tego zadania: Boki kwadratu podzielono w stosunku m:n (m>n) przy czym
do każdego wierzchołka przylega jeden większy a drugi mniejszy odcinek. Kolejne punkty
podziału połączono odcinakmi. Znajdź pole otrzymanego czworokąta jeżeli bok kwadratu równy
jest a.
Policzyłam pole jednego trójkąta : P=m*n / 2(m+n)
2 po odjęciu od a
2 pola trójkąta x4
wychodzi inna odpowiedz niż w odpowiedziach, proszę o pomoc
24 wrz 13:50
Ajtek:
Ile wynosi pole jednego Δ?, zapis nie nie jest jasny.
24 wrz 13:53
Janek191:

m + n = a
Czy taki jest rysunek ?
24 wrz 13:54
Janek191:
PΔ = 0,5 m*n
więc
P = a2 − 4 PΔ = a2 − 2m*n
24 wrz 13:56