funkcja wykładnicza
Franek: 1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
2x+2x−1+2x−2+...=22x−1+m ma jedno rozwiązanie
2. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
x2−(2m−1)−3(4m−1−2m−2)=0 ma dwa rozwiązania rzeczywiste różnych znaków
24 wrz 06:45
Janek191:
1.
Lewa strona to suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego:
a
1 = 2
x
q = 2
−1 = 0,5 < 1
więc
| | 2x | |
L = |
| = 2*2x = 2x +1 |
| | 1 − 0,5 | |
Równanie można zapisać
2
x + 1 = 2
2x −1 + m
24 wrz 06:55
Janek191:
2. Δ > 0
x1*x2 < 0 − wzory Viete'a
24 wrz 06:56