Przesuwanie wykresów funkcji
Jolanta: Dana jest funkcja f(x)=3x2−x. Podaj wzór funkcji
a) g(x)=f(3x+1)−2
b) h(x)=f(2−4x)+x
Mozecie pomóc ?
24 wrz 00:48
maciu: Ja bym chętnie pomogł,ale niestety.nie pojmuje
24 wrz 00:49
jc:
g(x) = f(3x+1) − 2 = 3(3x+1)2 − (3x+1) − 2 = . . .
h(x) = f(2−4x) + x = . . .
24 wrz 00:52
Jolanta: h(x)=f(−4x+2)+x=3(−4x+2)2−(−4x+2)=3(16x2−16x+4) ok?
24 wrz 00:57
jc: Zgubiłaś +x. Dalej też błędy.
24 wrz 01:00
Jolanta: h(x)=48x2−48x+12+4x−2=48x2−44x+10
24 wrz 01:01
Antonni: h(x) = 3(2−4x)2−(2−4x)+x
24 wrz 01:01
jc: Dalej brakuje +x.
24 wrz 01:03
Jolanta: ok już poprawiam
24 wrz 01:07
Jolanta: f(x)=3x2−x
h(x)=f(2−4x)+x=3(2−4x)2−(2−4x)+x=48x2−43x+10
24 wrz 01:12
Jolanta: Cisza czyli juz dobrze .Dziekuję bardzo za pomoc
24 wrz 01:15