Funkcja parzysta i nieparzysta .
Antonni: Przedstaw funkcje f jako sume funkcji parzystej i nieparzystej
1) f(x)= x
6−5x
5+2x
2+1
Udowodnij ze kazda funkcje okreslona na zbiorze Z⊂R ze dla kazdego x∊R (x∊Z⇒−x∊Z mozna
przedstawic jako sume dwoch funkcji
z ktoryh jedna jest parzysta a druga nieparzysta
dziekuje
24 wrz 00:32
jc: f(x) = [ f(x) + f(−x) ]/2 + [f(x) − f(−x)]/2
pierwszy składnik jest funkcją parzystą, drugi nieparzystą
24 wrz 00:38
Antonni: jc a moglbys pokazac na tych przykaldach
Potrzebuje w miare prostego wytlumaczenia .
24 wrz 00:42
jc: Te przykłady są oczywiste. Pokażę Ci na czymś ciekawszym.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1+x2 | |
część parzysta = |
| ( |
| + |
| ) = |
| |
| | 2 | | 1+x+x2 | | 1−x+x2 | | 1+x2+x4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
część nieparzysta = |
| ( |
| − |
| ) = − |
| |
| | 2 | | 1+x+x2 | | 1−x+x2 | | 1+x2+x4 | |
24 wrz 00:50
Antonni: Dziekuje . Przerabiam zadania maturalne i na niektorych sie strasznie zatrzymuje .
24 wrz 00:56