3 zadania do policzenia
Paweł: Witam, 3 takie zadania z matematyki, jednak nie bardzo potrafię sobie z nimi poradzić − ktoś
byłby tak miły i je rozwiązał z komentarzem?
1. Oblicz
a)
(2+3i)+(4−5i)4i =
b) lim(n−>oo)(1+
12n)
−4n+2
2. Rozwiąż stosując wzory Cramera:
| ⎧ | x+2y+3z = −7 | |
| ⎨ | 3x+y+4z=5 |
|
| ⎩ | 2x+5y+z=18 | |
3. Sprawdź, czy podane wektory są liniowo zależne, jeśli nie oblicz kąt zawarty między nimi:
u = [0,3,1]
v = [1,0,2]
23 wrz 21:59
PW:
a) Wskazówka
Gdybyś nic nie wiedział o liczbach zespolonych, to co otrzymasz w liczniku?
23 wrz 22:08
Paweł: Wyszło mi coś takiego:
(2+3i)+(4−5i)4i = 6 −2i4i = 6 − i2i
23 wrz 22:14
piotr: | | 1 | |
1b) lim (1+ |
| )2n(−2+1/n) = lim e−2+1/n = e−2 |
| | 2n | |
23 wrz 22:14
23 wrz 22:18
23 wrz 22:18
Jack: panie Pawle
a)
| 6−2i | | 3 − i | | i | |
| = |
| teraz co z tym zrobic? pomnozmy razy |
| |
| 4i | | 2i | | i | |
| | 3 − i | | i | | 3i − i2 | | 3i +1 | |
zatem |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2i | | i | | 2i2 | | −2 | |
no i tyle.
23 wrz 22:20
piotr: 2
|1 2 3|
Wg = |3 1 4| = 30
|2 5 1|
|−7 2 3|
Wx = | 5 1 4| = 288
|18 5 1|
|1 −7 3|
Wy = |3 5 4| = 30
|2 18 1|
|1 2 −7|
Wy = |3 1 5| = −186
|2 5 18|
x=Wx/Wg = 48/5
y=Wy/Wg = 1
z=Wz/Wg = −31/5
23 wrz 22:39
PW: 3. Wskazówka
Jaka jest definicja liniowej niezależności (dla dwóch wektorów)?
23 wrz 22:46
piotr:
| a11 a12 a13 |
| a21 a22 a23 | =
| a31 a32 a33 |
= a13 (a21 a32−a22 a31)+a11 (a22 a33−a23 a32)+
+a12 (a23 a31−a21 a33)
23 wrz 22:48
Jack: @PW
a to czasem rzad macierzy nie mowi ile mamy liniowo niezaleznych wektorow?
23 wrz 22:55
PW: Wolę zastosować wprost definicję (zadanie dla tych dwóch wektorów jest banalne).
23 wrz 23:11
23 wrz 23:14
piotr: 3. kąt:
| | (xa*xb + ya*yb + za*zb]) | |
ArcCos[ |
| |
| | Sqrt[[xa]2+[ya]2+[za]2] Sqrt[[xb]2[yb]2+[zb]2] | |
23 wrz 23:20