Największa wartość funkcji
Qwadrat: Największa wartość funkcji
| | 1 | |
f(x) = |
| w przedziale <−3, −2> jest równa: |
| | √x2−1 | |
| | √3 | | √2 | |
A.1 B. |
| C.2√2 D, |
| |
| | 3 | | 4 | |
Obliczyłem, że:
| | √3 | |
f(−2) = |
| − to jest największa wartość funkcji, więc poprawna odpowiedź to B |
| | 3 | |
Chciałbym jednak wiedzieć czy −3 i −2 to jedyne elementy, dla których powinienem sprawdzić
wartość, czy może coś jeszcze powinienem wziąć tu pod uwagę (tak jak to ma miejsce przy
funkcji kwadratowej, gdzie sprawdza się jeszcze wierzchołek)
23 wrz 21:24
Janek191:

Największa wartość funkcji f będzie wtedy, gdy funkcja g(x) = x
2 − 1 będzie miała najmniejszą
wartość
23 wrz 21:32
PW: Samo podstawienie krańców przedziału nic nie daje. Na pierwszy rzut oka nic nie wiadomo o
funkcji f na tym przedziale (jest rosnąca, czy malejąca, czy może ma ekstremum wewnątrz
przedziału). Trzeba zacząć od zbadania jakie wartości przyjmuje x1 − 1, potem jakie wartości
przyjmuje √x2 − 1, i na koniec jakie f(x).
23 wrz 21:36
PW: Janku, nie zdążyłem, moja podpowiedź nie jest komentarzem do Twojej
23 wrz 21:37
Janek191:
Oczywiście rozpatrujemy te funkcje: f i g w < − 3, − 2>
23 wrz 21:43
Qwadrat: Ok, sądzę że rozumiem ogólnie o co chodzi, ale w jaki sposób powinienem zapisać to 'zbadanie'?
23 wrz 22:09
PW: Dla x∊,−3, −2> prawdziwa jest nierówność
(1) 3 ≤ x
2 − 1 ≤ 8,
gdyż funkcja g(x) = x
2 − 1 jest na tym przedziale malejąca − największą wartość osiąga dla x =
−3, a najmniejszą dla x = −2. Jest to znany fakt, można to stwierdzenie zilustrować wykresem
funkcji kwadratowej obciętej do przedziału <−3, −2>.
Wobec tego
(2)
√3 ≤
√x2 − 1 ≤
√8
(funkcja "pierwiastek" jest rosnąca, a więc z (1) wynika (2)).
Wniosek:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| ≥ |
| ≥ |
| , |
| | √3 | | √x2 − 1 | | √8 | |
co oznacza że największą wartością funkcji f jest
(przy okazji widzimy też najmniejszą wartość funkcji f).
23 wrz 22:34
Qwadrat: Bardzo dziękuję
23 wrz 22:46