Rownanie zespolone
grthx: Zadanie dla
Jacka
Skoro juz umiesz wyciagac pierwiastki kwadratowe z liczb zespolonych to do rozwiazania masz
takie rownanie
| | 1 | |
(1−i)z2+ |
| (1−i)z+1+2i=0 |
| | √2 | |
23 wrz 20:19
Jack: moge deltą ?
23 wrz 20:47
Janek191:
23 wrz 20:53
Jack: troche uciazliwy przyklad ;x
rozpisalem na cala kartke i cos nie wyszlo bo mam
23 wrz 21:33
grthx: Podam Ci odpowiedz
| | √2 | | −1+3i | | √2 | |
z1= |
| ( |
| )= |
| (−2+i) |
| | 2 | | 1−i | | 2 | |
| | i√2 | | √2 | | −2i | | √2 | |
z−2= |
| = |
| * |
| = |
| (1−i) |
| | 1−i | | 2 | | 1−i | | 2 | |
23 wrz 21:48
Mila:
| | 1 | |
(1−i)z2+ |
| (1−i)*z+1+2i=0 /*(1+i) |
| | √2 | |
| | √2 | |
(1−i2)*z2+ |
| *(1−i2)*z+(1+i)*(1+2i)=0 |
| | 2 | |
2z
2+
√2z+1+2i+i+2i
2=0
2z
2+
√2*z+3i−1=0
√Δ=
√10−24i=
√2*
√5−12i=
√2*
√(3−2i)2=
√2*(3−2i)
licz dalej
23 wrz 22:01
grthx: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
Jack to nie jest latwy i przyjemny przyklad
Troche nalezy sie napracowac .
Zrob najpierw sposobem
Mili a ja potem napisze CI jak ja to rozwiazalem
23 wrz 22:07
Jack:
no dalej to juz bajlando
| | −√2 − √2(3−2i) | | √2(−1 − 3 +2i) | | √2 | |
z1 = |
| = |
| = |
| (−2+i) |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | −√2 + √2(3−2i) | | √2(−1 +3−2i) | | √2 | |
z2 = |
| = |
| = |
| (1 − i) |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
ja liczylem podobnie do
Mili jednakze nie pomnozylem na poczatku przez 1+i
dlatego delta mi wyszla −(5i+12)
i zeby to schowac do skroconego to naprawde magia...
23 wrz 22:17
Jack: Mógłbyś / mógłby pan pokazać panie Krzysiu ?

Właściwie nigdy się nie spytałem jak się zwracać per pan czy na ty?
23 wrz 22:21
Mila:
Staraj się Jacku najpierw nauczyć na prostych przykładach, potem zabieraj się do trudnych.
23 wrz 22:25
grthx: Tylko nalezy ten chwyt znac zeby tak zrobic jak to zrobila
Mila
Tutaj po obliczeniach Δ= −12−5i
√−12−5i ztego wzoru co pisalem poprzednio jest taki
| | −12+√144+25 | | 12+√144+25 | | 1 | | 1 | | √2 | |
=±(√ |
| −i√ |
| = ±(√ |
| −5i√ |
| )= ± |
| (1−5i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz wzory na z
1 i z
2
Mozesz sobie policzyc przy okazji pocwiczysz dzielenie licz zespolonych .
23 wrz 22:27
grthx: Normalnie sie zwracaj tak jak dotychczas
23 wrz 22:30
Jack: @Krzysiu a więc będziesz Krzysiu

Takie rozwiazanie tez fajne, jednak sposobów jest dużo, a ja prawdopodobnie zapamiętam tylko te
co mi do głowy wejdą.
Czyli te krótkie i powiązane z deltą...
@
Milu
Robie zadania po kolei, jakos tak za 2 − 3 dni zamierzam przerobic caly material z zespolonych,
to wtedy sie odezwe
23 wrz 22:40
Puma: Tak jak obiecalem po niedzieli potaram sie wyslac Ci te zadania z liczb zespolonych
23 wrz 22:45
Jack: Puma ? to Ty Krzysiu?
juz naprawde sie gubie... : D
23 wrz 22:46
grthx: Nie Jack nie ja . To pewnie moj chrzesniak (jest u mnie i zmienil nick
ja bylem na chwile zobaczyc do rodzicow . Wszystko w porzadku
23 wrz 22:49
Jack: ok
23 wrz 22:53