matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema funkcji
aya:
Wyznacz ekstrema funkcji;
20
x
5
−
x
3
+1
3
wyszło −
1
max (−2,22
)
3
1
min(2,−20
)
3
23 wrz 19:27
aya:
prosze o sprawdzenie
23 wrz 19:32
Jack:
f ' (x) = 5x
4
− 20x
2
= 5x
2
(x
2
− 4) = 5x
2
(x−2)(x+2)
160
1
minimum w (−2) −>> f(−2) = −32 +
+ 1 = 22
3
3
160
1
maximum w (2) −>> f(2) = 32 −
+ 1 = −20
3
3
zgadza sie.
23 wrz 19:33
Janek191:
Ja tu nie widzę żadnej funkcji
19.27
23 wrz 20:55