Zespolone
Jack: Obliczyc
√−3 − 4i = ?
no wiec
niech z = √−3−4i
wiemy, ze z=x+iy zatem
x+iy = √−3−4i /2
x2+2xyi − y2 = − 3 − 4i
i stad mam uklad rownan
{x2 − y2 = − 3
{2xy = − 4
i jak najprosciej rozwiazac ten uklad zeby nie bawic sie wielomianem 4 stopnia.
Bo np. p. krystian z e−trapez to stosuje pewien "patent" dodajac pewne rownanie
jednakze pomija wyprowadzanie tego i ja raczej bym wolal wiedziec dlaczego cos sie robi...
zatem
Jak rozwiazac owy uklad rownan?
23 wrz 19:13
Benny: Mi zawsze udawało się trafić

x=1 y=−2
23 wrz 19:14
Jack: no a co jesli jest wiecej rozwiazan?
23 wrz 19:15
Jack: dobra, to moze powiem o tym "patencie" i ktos bedzie mi w stanie go wytlumaczyc
wiec dodajemy rownanie
x2 + y2 = √(−3)2 + (−4)2
23 wrz 19:17
Jack: i to rozwiazuje nam odrazu rownanie bo z pierwszego wyznaczamy x2 albo y2 i pozamiatane
23 wrz 19:18
jc: Jack, równanie z2 = a+bi ≠ 0 ma dokładnie dwa rozwiązania różniące się znakiem.
Twój sposób nie jest zły.
x2 − y2 = a
2xy = b
Do tych równań można dodać trzecie (porównujemy moduły).
x2 + y2 = |a+bi|
Teraz łatwo wyliczyć x2, y2, a potem x, y.
Trzeba tylko pamiętać, że znak xy jest taki sam, jak znak b.
23 wrz 19:22
Jack: moze p.
Mila by wiedziala?
23 wrz 19:22
Saizou :
dodaje do układu równań moduł liczby zespolonej
|z|2=x2+y2
23 wrz 19:22
Mariusz:
Można przejść na postać trygonometryczną
Na funkcje trygonometryczne kąta połówkowego jest wzorek
23 wrz 19:23
Jack: hmm...
tylko ja tu nie czaje o co chodzi z tym porównaniem modułów?
23 wrz 19:23
jc:
(x+iy)2 = a + bi
Moduł lewej strony = x2 + y2. Moduł prawej strony = √a2+b2
23 wrz 19:26
Jack: a no faktycznie.
bo to jest po prostu modul z zapisu z = x+iy i potem obustronnie do kwadratu...
Dziekuje wszystkim
23 wrz 19:27
Jack: niby rozumiem ale poki co jeszcze mnie to nie przekonuje : D
23 wrz 19:29
Saizou :
x
2−y
2=−3
2xy=−4
======= podnosząc do kwadratu i dodając
(x
2−y
2)
2+(2xy)
2=25
x
4−y
4=25
(x
2+y
2)(x
2−y
2)=25
−3(x
2+y
2)=25
a teraz już coś się rozjaśniło ?
23 wrz 19:40
Mila:
Ja rozwiązuję tak, jak Ty. Nie przepadam za tym drugim sposobem,
rozwiązujesz równanie w zbiorze R i to upraszcza problem.
W tym przypadku zapamiętaj, że:
(−3−4i)=(1−2i)
2 =(−1+2i)
2
| | π | |
często przydaje się, bo dokładnego argumentu ( typu |
| itp) nie możesz wyznaczyć. |
| | 3 | |
23 wrz 19:40
zombi: Już ci rozpisuje wszyściuteńko
23 wrz 19:44
Jack: @
Saizou
ale twoim sposobem
a tymi modułami mam
x
2 + y
2 = 5
23 wrz 19:45
Jack: @Milu
Ciezko mi jest zauwazyc ze (−3−4i) = (1−2i)2
moze dlatego ze dopiero zaczynam czytac o zespolonych
a moze dlatego ze po prostu nie widze takich zaleznosci.
Idac tym tropem
z = √(1−2i)2
z = 1 − 2i
i tutaj jeszcze drugi przypadek jest pewnie czyli
z = − 1 + 2i
no wtedy faktycznie wyjdzie odrazu tez.
23 wrz 19:47
Jack: co do postu Saizou
dlaczego w (x2+y2)2 wyszlo Ci x2 − y2
23 wrz 19:49
zombi: Z porównania jak wyżej tj.
√a+ib = x+yi, podnosząc do kwadratu oczywiście dostajemy układ
równań
No dobra, ale nie fajnie wygląda rozwiązywanie takiego układu, tzn. da się (przysłowiowo trochę
"na pałę"), ale nie jest to najbardziej elegancki sposób.
Ktoś wpadł na triczek z dodaniem członu
x2+y2, pewnie w związku z równaniem 2xy=b, żeby
zwinęła nam się jedna strona do (x+y)
2.
No dobra, ale bez sensu jest dodawanie ekstra członu skoro nic nie wnosi.
Ale zaraz, przecież możemy próbować odgadnąć związek między modułami! Bo przecież x
2+y
2 =
|x+yi|
2.
Ponadto jeszcze wykorzystajmy powiązanie między modułami liczb x+yi i a+bi.
|x+yi| = |
√a+bi| ⇔ |x+yi| =
√|a+bi| ⇔
|x+yi|2 = |a+bi|, no ale a i b znamy, więc
możemy policzyć nasz człon, który dodajemy!
Podwójny sukces układ upraszcza nam się do postaci
2x
2 = a + |a+bi|
(x+y)
2 = b + |a+bi|.
23 wrz 19:53
zombi: niefajnie*
23 wrz 19:54
zombi: Chyba nie gadam głupot

A jeśli tak to proszę Milu usuń mój post
23 wrz 19:59
Jack: no dobra, to znam teraz 2 sposoby na rozwiazywanie tego typu zadan

Dziekuje wszystkim co podjeli temat
23 wrz 20:04
grthx: u
2=z
(x+yi)
2= a+bi
(x
2−y
2)+2xyi= a+bi
x
2−y
2=a
2xy=b
Inaczej 4x
4−b
2= 4ax
2
4x
4−4ax
2−b
2=0
mamy rozwiazania
Tylko piersze x
2 daje x rzeczywiste
Po wstawieniu x
2 do rownania x
2−y
2=a znajdujemy dwa rozwaizania na y
Z otrzymanych dwoch rozwaizan na x i y otrzymujemy 4 pary wartosci x oraz y
Wszystkich rozwizan ukladu
x
2−y
2=a
2xy=b mozemy poszukac wsrod tych wlasnie 4 par
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
1. x1= √ |
| y1= √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
2. x2= √ |
| y2=− √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
3. x3= p−√ |
| y3= √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
4. x4= −√ |
| y4= −√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Te pary spelniaja rownanie x
2−y
2=a bo y wyliczylismy z tego rownania
Teraz obliczymy iloczyn x
1y−1= x
4y
4= −x
2y
2= −x−3y
3 =
| | −a+√a2+b2 | | 1 | | b | | −b | |
√a+√a2+b2{2}}*√ |
| = |
| √b2= { |
| dla b≥0 i |
| dla |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b<0
Tutaj sprawdzamy ktore pary spelniaja ronanie 2xy=b
Widzisz stad z eiloczyn znakow x oraz y musi byc taki jak znak b
Jezeli b jest ≥0 to 1 i 4 para wartsci x i y spelnia rownanie 2xy=b
Jesli b <0 to 2 i 3 para spelnia rownanie 2xy=b
Wprowadzmy funkcje sgnb = +1 dla b≥0 i (−1) dla b<0
Wynika z tego z e jedynymi rozwaizaniami ukladu {x
2−y
2=a i 2xy=b gdy z≠0 sa nastepujace
pary
wartosci x oraz y
| | a+√a2+b2 | |
x=±√ |
| , y= ±sgnb √U{−a+p[a2+b2}{2}} |
| | 2 | |
Stad otrzymujemy wzory na pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej z=a+bi
u
1,2= ±
√a+√a2+b2{2}}+i sgnb
√−a+√a2+b22
Np dla liczby z= 1−2i
a=1 b=−2 wiec sgn b=−1
dostaniemy
| | 1+√5 | | −1+√5 | |
±(p{ |
| −i √ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Oblicz pierwiastki kwadratowe z liczby i i liczby (−i) .
23 wrz 20:04
grthx: Poprawisz sobie tam gdzie te pierwiastki sa .
23 wrz 20:06
Jack: @Krzysiu
wlasnie tego chcialem uniknac, ale dzieki za twoj post

przeanalizuje go za momencik.
23 wrz 20:07
grthx: Czesc
jack 
Chodzi o to zebys wiedzial skad to sie bierze a i tak najwazniejszy jest ten ostatni wzor
ja z niego licze pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej .
23 wrz 20:10
Saizou :
za długo mam wakacje

(x
2−y
2)
2+(2xy)
2=25
(x
2+y
2)
2=25
x
2+y
2=5 (−5 odpada z wiadomych przyczyn )
23 wrz 20:11
Jack: patrzac na wszystkie posty jednak bede korzystac ze sposobu
Mili
jako ze jest najkrotszy (jeden z krotszych) i dla mnie najbardziej logiczny.
Jesli tamtym sposobem mi nie bedzie chcialo wyjsc, wtedy przejde do innych
23 wrz 20:54
Jack: Udalo sie ! Zad. Zostalo zaliczone tak jak napisalem "w skrocie"
Czyli tak jak Ty Milu proponowalas
16 lis 20:08
Mila:
Gratulacje.
16 lis 20:30