Równanie stycznej do okręgu
123: Napisz równanie stycznej do okręgu x2+y2=4 przechodzącej przez punkt A=(4,0)
Wiem, że środek okręgu to S=(0,0), a promień r=2. Co dalej?
23 wrz 18:22
Jack: zauważ, że prosta ma równanie
y = ax + b
wiedząc, że punkt A(4,0) do niej należy otrzymujemy
4 = a*0 + b −>>> b= 4
zatem
y = ax + 4
nastepnie co to znaczy ze prosta jest styczna do okregu?
To oznacza ze w ktoryms miejscu sie z nim styka
Czyli jaka musi byc odleglosc od srodka okregu do tej prostej stycznej?
23 wrz 18:29
Omikron: Równanie stycznej: y=ax+b
Styczna przechodzi przez punkt A.
0=4a+b
b=−4a
Równanie stycznej: y=ax−4a
ax−y−4a=0
Styczna jest prostopadła do promienia okręgu, więc odległość stycznej od środka okręgu jest
równa promieniowi. Podstaw do wzoru na odległość punktu od prostej i oblicz a.
23 wrz 18:30
Jack: ehh, jeszcze zle podstawilem do rownania prostej
Powinno byc
0 = 4a + b −>>> b = − 4a
zatem prosta to
y = ax − 4a.
23 wrz 18:31
123: | | Iax−y−4aI | |
To mam obliczyć |
| =2 ? |
| | √a2+(−1)2 | |
23 wrz 18:39
Jack: Masz obliczyc odleglosc tej prostej od punktu.
Prosta : ax − y − 4a = 0
Punkt : S(0,0)
Ulamek ok, tylko licznik popraw
23 wrz 18:42
Omikron: Za x i y podstaw współrzędne środka okręgu.
23 wrz 18:42
jc: Nachylenie prostej = 30o, a więc y = (4−x)/√3.
23 wrz 18:48