na ile sposobow 20 osob moze wysiac z pociagu zatrzymujacego sie na 6 stacjach_?
krzysiek: na ile sposobow 20 osob moze wysiac z pociagu zatrzymujacego sie na 6 stacjach?
7 sty 21:40
krzysiek: _
7 sty 21:51
krzysiek: ?
7 sty 22:06
krzysiek: ?
7 sty 22:11
Nikka: Nie jestem pewna, ale myślę tak: na jednej stacji 20 osób może wysiąść na 20! sposobów
na 6−u może wystarczy 6*20! (tylko czy na każdej stacji wysiada 20 osób?)
7 sty 22:22
krzysiek: wynik jest inny
7 sty 22:27
Nikka: a jaki jest wynik ?
7 sty 22:28
krzysiek: juz wiem 6 do 20
7 sty 22:29
Anna:
Są to wariacje z powtórzeniami, gdzie n = 6, k = 20.
Wnk = nk = 620
7 sty 22:33
krzysiek: Na ile sposobów przedszkolanka może rozdzielić 6 różnych zabawek między Jacka i Agatkę ,jeżeli
każde z nich dostanie tyle samo zabawek?
7 sty 22:35
Nikka: pierwsze mi nie wyszło... wrr...
drugie:
C63*C33 = 20
7 sty 22:38
7 sty 22:38
krzysiek: dzieki
7 sty 22:40
Anna:
Analogicznie: n = 2, k = 6
Wnk = nk = 26 = 64
7 sty 22:41
Anna:
Pomyłka, przepraszam! Poprawne jest rozwiązanie Bogdana.
7 sty 22:45