Objętość bryły ograniczonej powierzchniami
Madzia: Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
z = − x2 − y2 + 4
z = 3 √ x2 + y2
23 wrz 15:33
szaolin: poczekam aż ktoś to zrobi bo zapomniałem jak się to robiło całkami, chyba się odejmowało od
siebie dwie powierzchnie i całkowało w trzech kierunkach hmmmmm
23 wrz 16:37
piotr: V = 2π∫01(4 − r2 − 3 r2) r dr
23 wrz 21:17
piotr: Poprawka:
2π ∫01 (4−r2−3r) r dr = 3π/2
23 wrz 21:44
Madzia: Piotr a mógłbyś rozwinąć skąd akurat taka całka?
24 wrz 09:35