Biegacz narciarski
kulas: Biegacz narciarski Borys wyruszył na trasę biegu o 10 minut później niż inny zawodnik, Adam.
Metę zawodów, po przebyciu 15–kilometrowej trasy biegu, obaj zawodnicy pokonali równocześnie.
Okazało się, że wartość średniej prędkości na całej trasie w przypadku Borysa była o 4,5 km/h
większa niż w przypadku Adama. Oblicz, w jakim czasie Adam pokonał całą trasę biegu.
23 wrz 14:21
Mila:
15km− długość trasy
v− średnia prędkość Adama
t− czas pokonania trasy
v*t=15
v+4.5− średnia prędkość Borysa
| | 1 | |
t− |
| h − czas pokonania trasy |
| | 6 | |
| | 1 | | 3 | |
− |
| v+4.5*t− |
| =0 /* (−1) |
| | 6 | | 4 | |
v=27t −4.5
(27t −4.5)*t=15, t>0
rozwiąż
23 wrz 17:52