Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie
pomocy: Wykresem funkcji kwadratowej f(x)=2x2+bx+c jest parabola,
której wierzchołkiem jest punkt W=(4,0). Oblicz wartości współczynników b i c.
Oblicz wartość wyrażenia (tg60∘+tg45∘)2−sin60∘
23 wrz 11:58
Jerzy:
1) Masz dwa warunki: f(4) = 0 i f(0) = 0
2) Funkcje tych kątów trzba znać na pamięć.
23 wrz 12:11
pomocy: Przy wykresie funkcji można krok po kroku? W ogóle tego nie rozumiem
23 wrz 12:14
Jerzy:
Tam jest moja pomyłka:
1) f(4) = 0
Skoro parabola przechodzi przez punkt (4,0) ⇒ f(4) = 0
| | −b | |
4 = |
| − to jest drugi warunek |
| | 4 | |
23 wrz 12:18
ax:

... i po co ta zabawa ?
Skoro masz współrzędne wierzchołka ... to postać kanoniczna
f(x)=2(x−4)
2
23 wrz 12:28
marek: ax ma rację
23 wrz 13:34
pomocy: dziękuję wam
23 wrz 14:28