równanie płaszczyzny równoległej
mart: Równanie płaszczyzny równoległej do osi OX i przechodzącej przez punkty P(4,4,1) Q(5,−10,−1).
Skoro równoległa to równania może mieć postać: By+Cz+D=0
Czy podstawienie punktów pod powyższe równanie i obliczenie takiego układu równań jest dobrym
sposobem?
23 wrz 11:41
Jack: a czy jak podstawisz te punkty to nie wyjdzie uklad rownan z 3 niewiadomymi?
23 wrz 12:18
Jack: ja bym zrobil w ten sposob :
skoro plaszczyzna przechodzi przez punkty P i Q to mozna wyznaczyc wektor PQ
nastepnie z iloczynu skalarnego −> wektor normalny razy wektor PQ = 0 (bo te wektory sa do
siebie prostopadle)
w ten sposob wyrazimy jedna zmienna poprzez druga i wtedy dopiero uklad rownan o jakim mowiles.
23 wrz 12:22
Jerzy:
Wyznacz wektor PQ
Iloczyn skalarny wektora PQ i v = [1,0,0], będzie wektorm normalnym szukanej płaszczyzny.
23 wrz 12:25
Jack: @Jerzy
skad wziales wektor v = [1,0,0] ?
Czy to jest wlasnie ten wektor normalny plaszczyzny?
23 wrz 12:26
Jerzy:
To wersor osi OX.
23 wrz 12:27
Jack: nie czaje

iloczyn skalarny tych dwoch da nam jakas liczbe, i co ona bedzie oznaczala?
23 wrz 12:29
Jerzy:
Upsss... miałem na myśli iloczyn wektorowy oczywiście
23 wrz 12:30
Jack: a no teraz to wszystko jasne
23 wrz 12:31
mart: @Jerzy właśnie zaczęłam się doszukiwać jakiejś nowej zależności

Dziękuję panowie za pomoc!
23 wrz 12:36
mart: Wychodzi na to, że istotą ( w większości zadań tego typu) jest dojście do otrzymania wektora
normalnego?
23 wrz 12:38
Jerzy:
Na ogół tak.
23 wrz 12:39
Mila:
P(4,4,1) Q(5,−10,−1)
PQ→=[1,−14,−2]
u→=[1,0,0]
n→[1,−14,−2] x [1,0,0]=[0,−2,14] wektor normalny szukanej płaszczyzny
[0,−2,14] || [0,1,−7]
π:
1*(y−4)−7*(z−1)=0
y−4−7z+7=0
y−7z+3=0
=======
II sposób
P(4,4,1) Q(5,−10,−1)
π:
By+C+D=0
4B+C+D=0
−10B−1C+D=0
−−−−−−−−−−−− dodaję stronami
14B+2C=0
C=−7B
4B−7B+D=0⇔D=3B
π:
B(y−4)−7B(z−1)+3B=0 /:B
y−4−7z+7=0
π:
y−7z+3=0
========
23 wrz 19:23