zawalam troszkę forum zadaniami ale przygotowuje się do sprawdzianu
marcin: rozwiąż równania i nierówności:
1. |5−2|x+3||=1
2.|−2x+3|>1
3.|3x−2|=x+2
4.|2x−3|+3|x+2|=8
5.|x|+√x2−8x+16 < lub równie 6−x
7 sty 21:39
marcin: pilne proszę o pomoc
7 sty 22:12
Bogdan:
1. |5 − 2|x + 3|| = 1
5 − 2|x + 3| = −1 lub 5 − 2|x + 3| = 1
2|x + 3| = 6 lub 2|x + 3| = 4
|x + 3| = 3 lub |x + 3| = 2
x + 3 = −3 lub x + 3 = 3 lub x + 3 = −2 lub x + 3 = 2
x = −6 lub x = 0 lub x = −5 lub x = −1
7 sty 23:05
marcin: pytanie.
czy w 2|x + 3| = 6 przy 6 nie powinien być minus
8 sty 00:03
marcin: przepraszam, już wszystko wiem
8 sty 00:04
Bogdan:
2. |−2x + 3| > 1 ⇒ |2x − 3| > 1
2x − 3 < −1 lub 2x − 3 > 1
2x < 2 lub 2x > 4
x < 1 lub x > 2
x ∊ (−∞, 1) ∪ (2, +∞)
8 sty 00:30