całki
Mała Mi: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą o równaniu y=x2+3x−2 i prostą y=2
23 wrz 10:01
23 wrz 10:04
Jerzy:
Zacznij od ustalenia granic całkowania.
23 wrz 10:05
Jack:
x
2 + 3x − 2 = 2
x
2 + 3x − 4 =0
(x+4)(x−1) = 0
1
| | x3 | | x2 | |
∫ (−x2−3x+4)dx = [− |
| − 3 |
| +4x]1−4 = |
| | 3 | | 2 | |
− 4
| | 1 | | 3 | | 64 | |
= − |
| − |
| + 4 − ( |
| − 24 −16)= |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 13 | | 56 | | 13 | | 112 | | 125 | |
= |
| − (− |
| ) = |
| + |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
23 wrz 10:18
Puma: Jack
O tej godzinie i z calek to tylko egzamin poporawkowy
Przeciez wiedziales
23 wrz 10:23
Mała Mi: Egzamin dopiero popołudniu!

Ale dziękuję za pomoc!
23 wrz 10:33
Jack: 
Ja calek nie umiem wiec jest szansa ze to jest zle
23 wrz 10:47
Janek191:
24 wrz 08:32
zef:

Sprawdził ktoś to rozwiązanie?
czy nie trzeba dzielić tego na 2 przedziału ze względu na to że część jest pod osią Y ?
−∫
x1x2x
2+3x−2dx+∫
−41x
2+3x−4dx
czy liczy się to po prostu:
−∫
−41x
2+3x−4dx
Wypowie się ktoś bo zastanawia mnie to jak się to liczy kiedy część obszaru jest nad osią x a
część pod
24 wrz 11:08
yht:

zef, nie trzeba dzielić ze względu na to że część jest pod osią
ogólnie, pole między wykresami f(x) i g(x) liczy się z takiego schematu:
∫
x1x2 f(x) − g(x) dx
24 wrz 11:19
zef: A co jeśli cały obszar jest pod osią ? Pamiętam miałem taki przypadek że musiałem postawić
minus przed całką aby ten obszar nie był ujemny. Kiedy ten minus jest potrzebny przed całką ?
24 wrz 11:21
yht:
być może od dolnego ograniczenia (czyli g(x)) odjąłeś górne (czyli f(x)), stąd musiałeś mieć
minusa przed całką żeby pole było ujemne
albo np. zamieniłeś miejscami granice całkowania
24 wrz 14:02
yht:
*żeby pole nie było ujemne
24 wrz 14:03
zef: Racja, najprawdopodobniej odjąłem dolną funkcję od górnej, masz rację, dzięki
24 wrz 15:39