Logarytm
Magda: 2log32=?
Hm, log32 to (log23)−1
2(log23)−1=? Jak sobie poradzić z tą potęgą potęgi?
22 wrz 22:49
Puma: | | 1 | | 1 | |
2log23(−1) = |
| = |
| tak mysle . |
| | 2log23 | | 2 | |
22 wrz 23:00
myszka:

@
Puma sprawdzamy: 2
log23= 3 ≠2
22 wrz 23:05
myszka:
log32≈0,63
2log32= 20,63
22 wrz 23:06
Jack: duzo z tym nie zrobisz...musi zostac
22 wrz 23:08
Puma: Bardzo przepraszam .
Pewnie ze 3 . Ale myszka sposob dobry ?
22 wrz 23:16
Jack: @Puma srednio dobry, a raczej troszke slabo...
22 wrz 23:18
Alky: A masz tylko to obliczyć, czy to część jakiegoś dłuższego równania? Puma chciał to zrobić ze
wzoru log
a b=
1logb a , ale to nie pyknie

. Można chyba tylko oszacować
22 wrz 23:21
Puma: jack nie mam na to pomyslu wiec napisz jak to zrobic
22 wrz 23:21
Puma: | | 1 | |
Alky chcialem to zrobic stosujac wzor a−n= |
| |
| | an | |
22 wrz 23:23
Alky: Emm tak teraz patrze to rzeczywiście xD To ja tak probowałem robić... Jest późno, mam
wytłumaczenie , okej ?
22 wrz 23:25
Puma: | | 1 | |
Teraz sobie mysle ze nalezalo najpierw log23 do potegi (−1) czyli |
| i potem |
| | log23 | |
podniesc 2 do tej potegi
Ale nie wiem czy to dobrze ?
22 wrz 23:27
Jack: Puma
Znajac tylko ten fragment zadania to nic z tym nie zrobimy. Mozna tylko oszacowac jak pisala
myszka i Alky.
22 wrz 23:28
Puma: Rozumiem
22 wrz 23:35
23 wrz 00:08
Magda: Miałam sprawdzić która z liczb jest większa: √8 czy 22log3√2 + log129
Doprowadzilam te drugą liczbę do postaci 2log32−log29 = 2log32−2log23 =
2log32:22log23
Mianownik to 9 i myślałam, że do licznika też jest jakiś trik z tych wzorów, ale widocznie nie
tędy droga, będę próbować inaczej, dzięki!
23 wrz 08:59
ax:
pewnie, że nie
Jedna i druga strona to dwójka w jakiejś potędze... funkcja rosnąca ...zatem ...
I tak to jest jak nie wpisujesz treści tylko jakieś bzdety
23 wrz 09:24
Magda: Gdyby zależało mi na rozwiązaniu zadania, wstawilabym jego treść na samym początku.
Zastanawiałam się po prostu nad tym konkretnym problemem− nie da się tego uprościć i tego
właśnie się chciałam dowiedzieć, dzięki
23 wrz 15:31
Mila:
Porównujesz wykładniki potęgi liczby 2.
Trzeba wpisywać treść zadania.
Czasem uczniowie mają test wyboru np. do równania 3 stopnia.
Na podstawie dystraktorów można wybrać prawidłową odpowiedź i nie ma wtedy potrzeby
rozwiązywania tego równania, które jest trudne i trzeba stosować wzory Cardana.
23 wrz 16:14
Magda: Ja się nie zastanawiałam nad tym jak zrobić zadanie tylko czy da się coś zrobić z tym o co
zapytałam− przykład już rozwiazalam także dziękuję wszystkim za pomoc.
23 wrz 16:22