Dowód, parabola, pochodne
Emilia:

y=x
2
Udowodnij że odległość od środka okręgu to dna paraboli = r
2+1/4
Trzeba chyba wykorzystać w jakiś sposób pochodne, nie mam jednak pomysłu jak to udowodnić?
Proszę o pomoc.
22 wrz 22:34
Jerzy:
A co wiadomo o tym okręgu ?
22 wrz 23:23
Emilia: tyle ze ma promien r
22 wrz 23:31
Jack: czyli nie wiemy gdzie jest srodek okregu?
22 wrz 23:37
jc:
Punkty na paraboli: (x,x2).
Wektor styczny: (1,2x).
Wektor do niego prostopadły: (2x, −1).
Od punktu (x,x2) idziemy do osi oy w kierunku wektora (2x,−1):
x+2xt = 0, x2−t = y (pionowa współrzędna środka okręgu)
t = −1/2 y = x2+1/2.
r2 = t2 (4x2+1) = x2 + 1/4 (kwadrat przebytej drogi)
y = r2 + 1/4
22 wrz 23:47
jc: Jack, wiemy gdzie jest środek okręgu. Oczywiście, czym większy okrąg, tym wyżej leży jego
środek.
Treścią zadania jest znalezienie środka.
22 wrz 23:49
piotr1973: równanie prostej prostopadłej do paraboli w x0
z podstawieniem: x = 0 i y= y0 (y0 współrzędna środka okręgu)
y0 = x02−(0−x0)/(2 x0)
równanie odległości (0,y0) od (x0, x02)
x02+(y0−x02)2 = r2
⇒x0 = 1/2 √4 r2−1, y0 = 1/4 (4 r2+1)
23 wrz 09:39
Leszek: Koledzy zrobiliscie bledy,przeciez odleglosc nie moze zawierac r2,gdyz byloby w cm2
23 wrz 13:06
jc: Leszek, rozwiąż zadanie przyjmując y = x2/a. Problem zniknie.
23 wrz 13:15
piotr1973: Leszek, a co np. oznacza wartość x2? czy to jest pole czy odległość danego punktu od osi OX
23 wrz 13:21
Leszek: Odleglosc y=x2 jest nadal odlegloscia P(x,y)
Odleglosc punktu A(x,y) od punktu B(x1,y1) okreslona jest wzorem
d= √(x−x1)2 +(y−y1)2)
Czyli okreslona jest np w centymetrach a nie w cm2
23 wrz 14:52
piotr1973: wzór: y0 = 1/4 (4 r2+1)
określa, że odległość y0 zależy od promienia w kwadracie i tyle
y0 jest funkcją zmiennej r y0(r) = 1/4 (4 r2+1)
23 wrz 14:59