liczby naturalne
s3v3n: | | n(n+1)(2n+1) | |
udowodnić że wzór na sumę kwadratów kolejnych liczb naturalnych |
| jest |
| | 6 | |
poprawny, skorzystaj ze wzoru na sześcian sumy
w jaki sposób tutaj znaleźc sześcian sumy?

innym sposobem udało mi się to zrozumieć, ale dalej nie widzę tych wzorów
22 wrz 22:16
Puma: Widze ze kolezanka /ga to niezly zartownis
A jakim innyn sposobem udalo ci sie zrozumiec ?
22 wrz 22:19
s3v3n: udało mi się zozumieć polecenia a (bez sześcianu sumy), w przykładzie b trzeba już go
zastosować
22 wrz 22:22
ICSP: S
n = ∑
k = 0n k
2
∑
k = 0n k
3 + (n+1)
3 = 0 + ∑
k = 1n + 1 k
3 = ∑
k = 0n (k+1)
3 =
| | 3n(n+1) | |
= ∑k = 0n k3 + 3Sn + 3∑k = 0n k + n +1 = ∑k = 0n k3 + 3Sn + |
| + n + |
| | 2 | |
1
Skąd :
| | 3 | | 1 | |
3Sn = (n + 1)3 − |
| n(n + 1) − (n + 1) = |
| (n + 1)[2n2 + 4n + 2 − 3n − 2] = |
| | 2 | | 2 | |
dzieląc stronami przez 3 otrzymujesz szukany wzór.
23 wrz 13:37
Mila:
Suma kwadratów kolejnych liczb naturalnych:
(1) (n+1)
3=n
3+3n
2+3n+1
(2) (n+1)
3−n
3=(n+1−n)*[(n+1)
2+(n+1)*n+n
2=1*(3n
2+3n+1)
================================
Korzystamy z drugiego wzoru:
(n+1)
3−n
3
Wypisujemy kolejno dla {1,2,3,4,...n}
2
3−1
3= 3*1
2 +3*1+1
3
3−2
3= 3*2
2 +3*2+1
4
3−3
3= 3*3
2 +3*3+1
5
3−4
3= 3*4
2 +3*4+1
...........
(n−1)
3−(n−2)
3=3*(n−2)
2+3*(n−2)+1
n
3−(n−1)
3 =3* (n−1)
2+3*(n−1)+1
(n+1)
3−n
3 = 3*n
2+3*n+1
================
Dodajemy kolumnami:
−1+(n+1)
3=3*(1
2+2
2+3
2+4
2+.....n
2)+3*(1+2+3+4+...+n)+1*n
| | 3*n*(n+1) | |
(n+1)3−1=3*(12+22+32+42+.....n2)+ |
| +n |
| | 2 | |
| | 3*n*(n+1) | |
(n+1)3−1− |
| −n=3*(12+22+32+42+.....+n2) |
| | 2 | |
| | (n+1)3−n−1 | | 3*n*(n+1) | |
(12+22+32+42+.....+n2)= |
| − |
| |
| | 3 | | 6 | |
| | n3+3n2+3n+1−n−1 | | 3*n*(n+1) | |
P= |
| − |
| = |
| | 3 | | 6 | |
| | n3+3n2+2n | | 3*n*(n+1) | |
= |
| − |
| = |
| | 3 | | 6 | |
| | n*(n2+3n+2) | | 3*n*(n+1) | |
= |
| −− |
| = |
| | 3 | | 6 | |
| | 2n*(n+1)*(n+2)−3n*(n+1) | |
= |
| = |
| | 6 | |
| | n*(n+1)*(2n+1) | |
(12+22+32+42+.....+n2)= |
| |
| | 6 | |
==================================
23 wrz 18:59
23 wrz 19:22
Mila:
Zombi w LO to raczej trudno jej będzie.
23 wrz 20:22
Saizou :
a może indukcja
23 wrz 20:28
grthx: Saizou
Kolega−kolezanka sposob z indukcja rozumie (tak odpisal w porzednim poscie
23 wrz 20:30
24 wrz 07:56