Stosunek pól wielokątów foremnych
Zuzanna: Środki boków wielokąta foremnego o n bokach połączono kolejny kolejnymi odcinkami, tworzącymi
nowy wielokąt foremny. Znajdź stosunek pól tych wielokątow.
22 wrz 22:04
Bogdan:
| a | | α | | α | |
| = tg |
| ⇒ a = R*tg |
| , |
| R | | 2 | | 2 | |
pole większego n−kąta foremnego
| | α | | | |
Pw = n*aR = n*R2tg |
| = nR2 |
| |
| | 2 | | | |
pole mniejszego n−kąta
| | 1 | | 1 | | α | | α | | α | | α | |
Pm = n* |
| R2sinα = n* |
| R2*2sin |
| cos |
| = nR2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 wrz 01:30