matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstawianie potęg o takiej samej podstawie.
Patryk:
Cześć, mam problem z zadaniem. Z innymi tego typu uporałem się bez problemu, ale tu w grę weszły liczby, których nie jestem w stanie zapisać tak samo i do jakiejś potęgi. Potrzebuję wytłumaczenia jak się z takimi zadaniami uporać. Z góry dziękuję za pomoc
Tutaj link do zadania:
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/14459751_1978355079058153_1028879958_n.png?oh=8633418d7c019f6c4709351d79dbfe32&oe=57E5DE52
22 wrz 21:08
Qulka:
pogrupować te same podstawy i może coś się ułoży
22 wrz 21:12
Qulka:
=3
3
√
25
22 wrz 21:16
Mila:
2
−1
*5
1/3
*2
2/5
=
(5
2
*3
3
)
−1/6
*3
−1
*2
−3/5
=2
−1
*5
1/3
*2
2/5
*(5
2
*3
3
)
1/6
*3
1
*2
3/5
= =2
−1
*5
1/3
*2
2/5
*5
1/3
*3*2
3/5
= =(2
−1
*2
1
)*3*(5
2/3
)= =3*
3
√
5
2
=3
3
√
25
22 wrz 21:42