suma kwadratów
s3v3n: udowodnij, że wzór na sumę kwadratów kolejnych liczb naturalnych n jest prawdziwy
[n(n+1)(2n+1)]:2
22 wrz 21:08
===:
zapisać porządnie treść zadania to też sztuka
22 wrz 21:14
s3v3n: useful user detected ^
22 wrz 21:15
Puma: Wzor na sume kwadrtow kolekjnych liczb naturalnych jest taki
| | n(n+1)(2n+1) | |
12+22+32+42+52+...... +n2= |
| |
| | 6 | |
Teraz rob indukcja
| | | | | | | | | |
Lub 12+22+32+.... n2= | +2[ | + | +....+ | ] |
| | | | | |
| | | |
wykorzystaj ze n2= 2 | −n dla n≥1 |
| | |
22 wrz 21:25