ss
loczek: funkcja f(x)=x²+bx+c jest malejąca w przedziale (−∞,4> i rosnąca w przedziale <4,+∞)
wierzchołek paraboli która jest wykresem funkcji f należy do prostej y=1/2x−1
22 wrz 20:53
Jack:
| | −b | |
wierzcholek paraboli znajduje sie w punkcie o argumencie rownym p = 4 = |
| |
| | 2 | |
stad b = − 8
skoro wierzcholek paraboli nalezy do prostej, to oznacza, ze jak podstawimy za x = 4
to uzyskamy y=1
zatem rownanie funkcji to
f(x) = (x−4)
2+1 = x
2 − 8x + 17
stad c = 17
22 wrz 20:56
Puma: A jakie jest polecenie ?
22 wrz 20:57
loczek: wyznacz zbiór wartości funkcji f
22 wrz 21:09