równania kwadratowe
gabi: (x − 5)2 < 9 − 10x
NA końcu wychodzi mi x2 + 16 < 0, co dalej z tym?
22 wrz 20:40
maciu: jak dobrze ci wyszło to licz delte
a=1 b=0 c=16
22 wrz 20:41
Jack: x2 + 16 < 0
x2 < − 16
rownanie nie jest spelnione przez zadna liczbe rzeczywista x,
bo dowolna liczba do kwadratu jest ≥ 0, wiec na pewno nie jest ujemna
22 wrz 20:41
gabi: delta wychodzi ujemna
22 wrz 20:41
maciu: no to rysuj wykres
22 wrz 20:42
Puma: Sprzecznos
Kazda liczba podniesiona do potego drugiej jet nieujemna i jesli dodasz to tego 16 to bedzie
tym bardziej >0
22 wrz 20:42
Jack:
x ∊ ∅ (zbior pusty)
22 wrz 20:42
maciu: Panowie,co wy mącicie w głowie?
to,że jest sprzeczność nie oznacza,że nie ma rozwiązań!
22 wrz 20:43
Jack: no wlasnie oznacza.
22 wrz 20:43
maciu: nie,nie oznacza i chętnie bym ci to udowodnił,ale niech sam/a zrobi
22 wrz 20:44