Eta:
√a2 = IaI
x
2 −10x +25 = ( x −5)
2
to
√(x−5)2= Ix −5I
zatem:
I x −5I −2I x+3I +I x −1I dla x€ ( −3,1)
wybierajac liczbę z tego przedziału np x=0
pod pierwszym modułem otrzymasz
liczbę ujemną −5 ( czyli zmienimy znaki pod modułem opuszczając moduł
pod drugim modułem ( otrzymasz 3 czyli dodatnią
więc opuszcajac moduł nie bedziemy zmieniać znaków pod modułem
do trzeciego otrzymamy −1 ( czyli ujemna wiec zmienimy znaki pod modułem
i teraz tak:
(− x +5 ) −2( x +3) +( −x +1) = − x +5 −2x −6 −x +1=
− 4x
wartość tego wyrażenia = −4x gdy x€( −3,1)
i to wszystko