Graniastosłup
Roksi: Proszę o pomoc. Po rozwinieciu powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o
wysokości 9
otrzymamy prostokąt o obwodzie 54. Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do
sąsiedniej ściany bocznej graniastosłupa i podaj miarę tego kąta z dokładnościa do 1 stopnia.
22 wrz 20:14
dero2005:

h = 9
6a+2h = 54
a = 6
l =
√a2 + h2 =
√1117 =
√3*
√39
| | hp | | 3√3 | | √39 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | l | | √3*√39 | | 13 | |
| | √39 | |
α = arcsin |
| = 28,7o ≈ 29o |
| | 13 | |
22 wrz 20:24
Roksi: √a2 + h2 = √1117 czy to jest dobrze? przecież a2 to 36 a (3√3)2 to 27
22 wrz 20:48
dero2005:
l = √a2+h2 = √62+92 = √36+81 = √117 = √3*√39
22 wrz 20:51
Roksi: Aa no tak, moja pomyłka.
22 wrz 20:54
dero2005:
zamiast
√117 napisało mi się
√1117
22 wrz 20:55
Roksi: arcsin
a co to znaczy?
22 wrz 20:57
dero2005:
odwrotność sinusa
22 wrz 20:57
Roksi: Teraz pozostaje pytanie dlaczego bierzemy odwrotność
22 wrz 21:00
piotr: arcsin to funkcja odwrotna sinusa, a nie odwrotność sinusa
22 wrz 21:01
Roksi: Kurcze, chyba pierwszy raz się z czymś takim spotykam, albo już mózg mi wysiadł
22 wrz 21:04
22 wrz 21:11