funkcje trygonometryczne
kajtek22: Dane:
tg=−4
obliczyć pozostałe funkcje
proszę o pomoc
22 wrz 19:54
Puma: Przeczytaj definicje odleglosci i potem sie wypowiadaj .
masz tam 3 punkty ktore ta defincje dokladnie okreslaja
Dlugosc odcinka to odlegolsc dwoch punktow .
22 wrz 20:03
Puma: Tangens jest ujemny w drugiej i 4 cwiartce
Wyprowadzisz sobie te wzory z
Podnies do potegi drugiej i wyprowadz sobie wzor na sinus αwyrazony przez tgα.
22 wrz 20:10
Puma: jak bedziesz liczyl to cosinus w 4 cwiatrce jest dodatni . Uwazaj na to
22 wrz 20:13
Puma:
22 wrz 20:27
Omikron: Trójkąt prostokątny możesz sobie rysować jak wiesz, że kąt jest ostry. Nie istnieje trójkąt z
jednym kątem rozwartym, a drugim prostym. Jak nie wiesz czy kąt jest ostry to nie rysuj
trójkąta.
22 wrz 20:31
Mila:
tgx=−4
sinx=−4cosx
sin
2x+cos
2x=1
(4cosx)
2+cos
2x=1
17cos
2x=1
| | 1 | |
cosx= |
| nie odpowiada, bo cos x w II ćwiartce jest ujemny |
| | √17 | |
======
22 wrz 20:45
maciu: źle
20 17,taki zapis ma być
22 wrz 20:46
maciu: przepraszam to może być dobrze (nie wyspałem się i nie przyłożyłem bo przecież tam jest a2
to może być pierwiastek
22 wrz 20:50