trygonometria wykaz, ze...
mhm..: Czesc

Mam nadzieje, ze pomozecie mi rozwiazac 2 podpunkty 1 zadania, kompletnie nie wiem jak
sie za nie zabrac.. ciagle nie wychodzi mi dobry wynik

z gory dziekuje, za pomoc!

a) sin
2 17+sin
2 73 +tg19*tg71=2
b) 2tg40*tg50+cos
2 15+sin
2 75=3
po sin, g, cos powinny byc stopnie, ale nie wiem jak je zrobic.
Eta:
sin17
o = sin( 90
o −73
o)= cos73
o
podobnie: tg19
o= ctg 71
o
to a) sin
2α+cos
2α= 1 i tgα*ctgα= 1
więc cos
273
o +sin
273
o= 1
ctg71
o *tg71
o= 1
wiec 1 +1 = 2
b) wykonaj samodzielnie:
coś tam źle przepisane

.....
powinny być albo same cosinusy albo same sinusy .....
mhm..: wlasnie w ksiazce sa tg, cos i sin :S
dziekuje slicznie za pomoc z 1, az mi glupio, ze tego nie zauwazylam, bo takie proste bylo