rozwiąż układy równań metodą podstawiania
gabi: x−3/2−2x+y/4=x−y/8
x+y+12=0
czy ktoś mógłby mi pomóc, nie jestem pewna czy dobrze rozwiązuje :
pierwsze równanie pomnożyłam przez 8 i wyszło mi takie coś
4(x−3)−2(2x+y)=x−y drugie x=−y−12, nastepnie obliczałam pierwsze i wyszło mi że
4x−12−4x−2y=x−y
4x−4x−x−2y+y=12
−x−y=12, podstawiłam za x
−(−y−12)−y=12 i wyszło mi
y+12−y=12
wyszło 0=0 , czy dobrze wykonałam zadanie ? i co dalej mam zrobić ? z góry dzięki za pomoc
22 wrz 19:50
aaa: Czy to na górze to jest:
?
22 wrz 19:52
gabi: tak
22 wrz 19:53
22 wrz 20:06
gabi: no to własnie o to mi chodzi
22 wrz 20:31
Janek191:
Proste pokrywają się
22 wrz 20:32
gabi: tylko obliczanie nie chce mi się załadować
22 wrz 20:32
gabi: dziękuję
22 wrz 20:34