matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstrema globalne
zihal :
Ekstrema globalne dla funkcji y= x−2lnx w przedziale <1,e> zrobiłem następująco
2
y'= (x−2lnx)'= 1−
x
2
1−
=0
x
2
=−1/ *1/2
x
x=−1/2 I tutaj pojawia się problem tzn przy obliczaniu wartości funkcji dla x sów, ktoś pomoże ?
22 wrz 19:29
Janek191:
2
= 1 ⇒ x = 2
x
22 wrz 19:37
Janek191:
< 1 ,. e > y
min
= f(2) = 2 − 2 ln 2
22 wrz 19:43