Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego.
Aleksandra: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź
podstawy jest rowna 10 cm, a krawędź boczna 13 cm.
22 wrz 19:06
Puma : taki ostroslup ma
w podsatwie trojkat rownoboczny o boku a=10 cm
3 trojkaty rownoramienne o ramionach dlugosci 13cm i podstawie dlugosci 10cm .
22 wrz 19:11
Jack:
| | a2√3 | | 1 | |
Pc = |
| + 3* ( |
| * a * h) |
| | 4 | | 2 | |
gdzie a = 10
h =
√132 − 52 = ...
22 wrz 19:13
Puma: Jack powiedz mi do czego ta wysokosc h jest potrzebna tutaj ?
Przeciez nie ma policzyc objetosci tylko pole powierzchni calkowitej .
22 wrz 19:16
Puma: Pokazalez na rysunku wysokosc ostroslupa a nie wysokosc sciany bocznej .
22 wrz 19:18
Aleksandra: Mozecie powiedziec czy dobrze policzylam? Wyszło mi ze pole calkowite to 60+25√3
22 wrz 19:52
dero2005:
Pc = 180 + 25√3
22 wrz 20:01