Znajdź rozwiązanie.
Jaa.: Woda królewka jest bardzo silnie żrąca substancją, rozpuszczającą nawet metale szlachetne.
Powstaje przez zmieszanie kwasu solnego i kwasu azotowegow stosunku 3:1. Ile kwasu solnego, a
ile kwasu azotowego jest w 20 litrach wody królewskiej? Rozwiążesz ? Sprawdzałam w
odpowiedziach i wynik będzie 151 solnego i 51 azotowego.
Marlena: z proporcji:
stosunek kwasu solnego do azotowego 3:1
4 − 20 [litr]
3 − x
| | 3*20 | |
x= |
| =15 litrów kwasu solnego |
| | 4 | |
20−15=5 litrów kwasu azotowego