Zły wynik końcowy w zad"Wyznacz liczbę "a" mając podaną dziedzinę i wzór funkcji
ralf: | | x−1 | |
f(x)= |
| D=(−∞;−6) ∪ (10;+∞) |
| | √|2−x| − 2a | |
Poprawny wynik w odpowiedziach to a=4 a mi wychodzi:
|2−x|−2a>0
|2−x|>2a
2−x>2a ∧ 2−x<−2a
x<2−2a x>2+2a
−6=2−2a ⋀ 10=2+2a ⋁ −6=2+2a ∧ 10=2−2a
2a=8 2a=8 2a= −8 2a=−8
a=4 a=4 a= −4 a= −4
Co mam teraz zrobić? Czy mam gdzieś jakiś błąd? Jakieś sugestie?
22 wrz 18:36
ralf: bump
22 wrz 19:26
maniek: 
? popraw obliczenia
22 wrz 19:28
===:
|2−x|−2a>0 ⇒ |x−2|>2a
skoro > to rozpisując dwa przypadki otrzymujesz ⋁ a nie ⋀
22 wrz 19:28
ralf: Masz rację, na kartce mam tak jak napisałeś lecz tutaj na stronie napisałem to błędnie. Ale to
nie zmienia faktu, że wciąż nie wiem czemu wynik poprawny ma być 4.
22 wrz 19:42