sześcian
Tomm: 1. Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest rowne 24(7+4 √3 ) Znajdź objętosć sześcianu
oraz długość jego przekątnej.
2. Objętość sześcianu jest równa 54 √2 cm3. Oblicz: dł krawędzi sześcianu, długość
przekątnej sześcianu i pole powierzchni całkowitej.
Zadania wydają się proste ale nie umiem wyciągać np pierwiastka z objętosci..
22 wrz 18:08
Puma: 1)
P
c= 6a
2
| | Pcc | | 24(7+4√3 | |
a2= |
| = |
| = 4(7+4√3) ⇒a>0= √4(7+4√3= √28+4√3= √16+√12= |
| | 6 | | 6 | |
4+2
√3
d=a
√3 ⇒d=
√3(4+2
√3= 6+4
√3
22 wrz 18:31
Puma: Poprawiam = √28+16√3= itd
22 wrz 18:34