Pomocy
Aleksandra: Naczynie w kształcie walca o średnicy podstawy 10 cm i wysokości 8cm w trzech czwartych jest
wypełnione wodą. Do naczynia wrzucono sześcienną kostkę o
krawędziach 5cm. Sprawdz czy woda wylała się z naczynia. W obliczeniach przyjmij ze π= 3,14
22 wrz 17:53
Puma :
22 wrz 17:55
Aleksandra: Mógłby ktoś powiedzieć czy to jest dobrze?
1.obliczenie V walca, wyszlo 628 cm3
2. obliczenie ile zajmuje woda, 628*0,75=471cm3
3. obliczenie V kostki, a3
22 wrz 20:31
Aleksandra: a3= 125
4.sprawdzenie czy się wyleje, 471+125=596 cm3
Odpowiedź woda nie wyleje się.
22 wrz 20:33
Janek191:
Na razie tak
22 wrz 20:35
dero2005:
1/4 objętości szklanki = 50π = 157 cm2
objętość kostki 125 cm 2
22 wrz 20:38