Oblicz pole stożka z pozostałości koła.
Rafał: Z koła o promieniu 8 cm wycięto wycinek koła o kącie 60 stopni. Z reszty koła wykonano
powierzchnie boczną stożka. Oblicz objętość tego stożka.
22 wrz 17:51
zef:

| | 60o*2π8 | | 18π | |
U= |
| = |
| =3π →l |
| | 360o | | 6 | |
Pb stożka: π*8*3π=24π
2cm
2
22 wrz 18:17
zef: Źle rozwiązałem, nie czytaj.
22 wrz 18:21
Mila:
No źle mnożenie , ja się zasugerowałam i też źle zrobiłam.
Zaraz poprawię.
22 wrz 21:15
Mila:
P
b=π*r*l
W ΔCOB:
8
2=r
2+h
2
64*9=400+9h
2
576−400=9h
2
==================
22 wrz 21:28