#Zespolone
Jack: Moglbym dostac jakies zadanka z liczb zespolonych?
Od najprostszych do tych trudniejszych?
22 wrz 17:43
22 wrz 17:50
grthx : Wypozycz sobie ksiazke
Liczby i zmienne zespolone Witold Janowski Jerzy Kaczmarski .
W najblizszych dniach tez CI podesle zadania tylko musze zainstalowac drukarke (kupilem juz
22 wrz 17:50
Jack: dzięki
22 wrz 17:56
Jack: dzisiaj wieczorem albo jutro zaczne je sukcesywnie rozwiazywac
22 wrz 17:58
Benny: Działa link?
22 wrz 17:58
Jack: działa działa
22 wrz 18:01
Jack: 4.
Zacznę od zadania 4. gdyż wygląda na najprostsze(i prosiłbym o sprawdzenie

)
No i jesli jakis przyklad dalo sie zrobic duzo prosciej to bym poprosil o zaprezentowanie tego
sposobu

a) z
2 − 4z + 5 = 0
(z−2)
2 + 1 = 0
(z−2)
2 − i
2 = 0
(z−2−i)(z−2+i) = 0
z = 2 + i lub z = 2 − i
b) z
2 + iz + 3i + 1 = 0
Δ = i
2 − 4(3i+1) = −1 − 12i − 4 = −5 − 12i = −1(5+12i)
po 15min strzelania jak rozpisać −5 − 12i dochodzę do wniosku : 5+12i = (3+2i)
2
zatem
√Δ =
√−1(3+2i)2 =
√i2(3+2i)2 =
√(3i − 2)2 = 3i − 2
| | − i − 3i + 2 | | − 4i + 2 | |
z = |
| = |
| = − 2i + 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | − i + 3i − 2 | | 2i − 2 | |
z = |
| = |
| = i − 1 |
| | 2 | | 2 | |
c) tutaj nie rozumiem zapisu
mamy poczatek z
2 + (2i−1)z ... i tu nwm co sie dzieje.
d) z
6 − iz
3 − 1 − i = 0
z
3(z
3 − i) − (1 + i) = 0
wiem, że i = − i
3 , zatem
z
3(z
3+i
3) − (1−i
3) = 0
to chyba nie tędy droga... może jeszcze raz
z
6 − 1 − iz
3 − i = 0
(z
3)
2 − 1 − i(z
3+1) = 0
(z
3 − 1)(z
3+1) − i(z
3+1) = 0
(z
3+1)(z
3 − 1 − i) =0
(z+1)(z
2+z+1)(z
3−1−i) = 0
na razie na tym koniec bo musze leciec
ale nie podoba mi sie nawias z
3 − 1−i
23 wrz 17:04
Puma: z3= 1+i
z=3√1+i licz pierwistki
23 wrz 18:36
Jack: @Puma
Do ktorej klasy chodzisz? bo sadzilem ze liceum

no wlasnie jak mam z =
3√1+i
to innych jeszcze nie umiem wyznaczyc, ale doczytam jeszcze dzisiaj i zobacze.
23 wrz 18:38
Puma: Ale nie wiem czy dobrze podpowiedzialem .
23 wrz 18:40