Przez jaki punkt przechodzi
piotrek11209: Wykres funkcji wykładniczej przechodzi przez punkt P=(4,4). Na tej podstawie można powiedzieć,
że wykres tej funkcji przechodzi także przez punkt
a) Q=(1,1)
b) Q=(2,2)
c) Q=(1/2,1/2)
d) Q=(1/4,1/4)
Prosze o wyjasnienie
22 wrz 17:33
Puma: y=ax
4=a4
a=√2
y=√2x
Podstawiaj wspolrzedne punktow i sprawdzaj
22 wrz 17:39
Jack: b)
22 wrz 17:40
Mila:
f(x)=ax
4=a4
2=a2
a=√2
f(x)=(√2)x
podstawiaj x, a następnie wybierz odp.
22 wrz 17:41
Puma: Mila
Male ale a2=2 ⇔a=√2∨a=−√2
Dlaczego wybieramy a=√2 tylko ? .Niech kolega doczyta
22 wrz 17:46
Jack: funkcja
f(x) = minus cos do potegi x to nie jest funkcja wykładnicza.
Dlatego wybieramy tylko przypadek dodatni.
bo np. jak bysmy mieli
f(x) = (−2)x
dla x = 1, f(x) = − 2
dla x = 2, f(x) = 4
dla x = 3, f(x) = − 8
i bysmy z tego wykresu nie zrobili.
22 wrz 17:48
Puma : Jack ale to kolega mial odpowiedziec nie Ty .
jesli nie wiedzial to mogl sie zapytac
22 wrz 17:53
Jack: a, pardon
Nie spojrzalem kto napisal te zadanie i pomyslalem ze Ty skoro sie pytasz.
Moj blad
22 wrz 18:00
Puma:
22 wrz 18:11