stereometria
Maciek: Po rozwinięciu powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 9
otrzymujemy prostokąt o obwodzie 54. Oblicz sinus kata nachylenia przekątnej ściany bocznej do
sąsiedniej ściany bocznej graniastosłupa i podaj miarę tego kata z dokładnością do 1 stopnia.
22 wrz 16:25
Mila:

6a+2*9=54
6a=36
a=6
p
2=9
2+6
2
p
2=81+36
p
2=117
p=
√117=
√9*13=3
√13
22 wrz 22:43
Leszek: Uzupelnienie
kat miedzy h , d jest prosty (π/2) poniewaz d jest rzutem prostopadlym odcinka p na sciane
boczna.Poprawny wynik tego zadania podalem w dniu 21.09.16
23 wrz 20:37
Mila:
Pomyliłam się?
23 wrz 23:49