zada
gregor: Pan Maciej planując nowy sad, chce zasadzić drzewka tak, by ich liczba w każdym rzędzie była
równa liczbie rzędów.
Zakupu drzewek do sadu dokonała jego żona, która kupiła o 6 drzewek więcej niż planował mąż.
Pan Maciej obliczył, że gdyby zwiększył liczbę rzędów o jeden i dodałpo jednym drzewku w każdym
rzędzie,
to zabraknie mu 19 drzewek.
Oblicz, ile drzewek zakupiła żona pana Macieja.
Proszę o rozwiązanie, pogubiłem się.
22 wrz 15:52
g: Planował początkowo n rzędów, czyli n2 drzewek.
(n+1)2 = n2+2n+1 2n+1 = 6+19 n=12
Żona kupiła 122+6 = 150
22 wrz 15:59