matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
judge:
Oblicz:
1
lim n−>
∞
(1+
)
−
4
n
+
2
2n
Nawias jest w potędze
−
4
n
+
2
, jak się do tego zabrać?
22 wrz 15:44
Jerzy:
1
Wykorzystaj fakt,że lim (1 +
)
2n
= e
2n
22 wrz 15:45
Jerzy:
−4n + 2
i liczysz: lim
= − 2 ... i cała granica = e
−2
2n
22 wrz 15:46